Lin czyli Tinca tinca to popularny gatunek ryby z rodziny karpiowatych żyjący w naszych wodach. Z wielu względów jest celem wypraw niejednego wędkarza. Lin jest pospolita rybą i oprócz wód w Polsce występuje praktycznie we wszystkich regionach Europy za wyjątkiem północnej części Wielkiej Brytanii, Islandii i części północnej krajów skandynawskich. Co ciekawe gatunek ten można spotkać w wodach o lekkim zasoleniu, szczególnie w Bałtyku, w jego przybrzeżnej strefie. Liny są rybami, które nie mają problemów z przeżyciem w wodach o niskiej zawartości tlenu. Ryby te preferują z reguły wody stojące lub co najwyżej lekko płynące. Idealnymi warunkami dla lina są łowiska płytkie, z ciepła wodą i bardzo dobrze rozwiniętą roślinnością, charakterystyczne dla wód linowo-szczupakowych. Zimą ryba jest nieaktywna, potrafi zagrzebać się w mule i tak spędzić ten okres.
Po raz pierwszy liny odbywają tarło w trzecim lub czwartym roku życia. Okres składania ikry z reguły przypada od końca kwietnia do nawet połowy lipca. Wiele zależy od warunków panujących w danej wodzie. Liny składają ikrę w ciepłej wodzie na bardzo mocno zarośniętych płyciznach. Samica lina potrafi złożyć ponad 850 tysięcy ziarenek ikry przyklejających się roślinności wodnej, których średnica wynosi około 1 mm. Wylęg narybku następuje nawet już po trzech dniach i pozostaje na tym obszarze przez około dwa tygodnie. Początkowo lin odżywia się planktonem. W dalszych latach życia preferuje ślimaki, larwy owadów i inne organizmy żyjące przy dnie. Niekiedy może odżywiać się również roślinami. Zimą jego aktywność żerowa jest praktycznie zerowa.